неділю, 30 березня 2008 р.

Interfase

Рився місяць тому в неті, шукав словники, натрапив на давним давно відомий ресурс, http://slovnyk.org.ua. Тоді я потішитися новими нововведеннями, як от interfase language. Думав, поміняють, випадкова помилка. Але ніфіга, сьогодні он знову словник знадобився, а interfase ще й сьогодні ріже очі. Пройшло біля місяця...

Тіпси як пришвидшити Убунту

Повертаюся до пришвидшення роботи Убунту. Знайшов в інтернеті підбірку матеріалів про пришвидшення роботи Feisty і розмістив її тут.

Вчора серйозно розмірковував щодо переходу з Убунту на Arch-linux, але на разі не назбирав достатньо аргументів, які б визначили подальшу долю мого компа, з якого я стараюся витиснути все до можливості.

Але скориставшись деякими вказівками з матеріалу, поданого вище, наразі перестав про це думати - пацієнт себе почув значно краще :-)

Linux дефрагментатор????

Виявляється і таке існує http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=169551:

defrag
==========

INTRO:

Defrag is a set of scripts designed to measure and cope with filesystem fragmentation. Currently, it only consists of "defrag".

USAGE:

Fragtool's syntax is:

/usr/sbin/defrag [-h] [-n passes] [--passes n] [-t threshold] [--threshold n] [-a] [--analyze] [--help] path

When invoked, defrag will analyze the given path recursively for file fragmentation and print out a summary of its findings. Next, it will ask you if you'd like to run any defragmentation passes.
Fragtool also takes an optional passes argument, which makes it perform fully non-interactively. Positive number of passes will perform that many passes and exit, while zero passes will just print out the summary and exit.

==========
FAQ
==========

Q: A defragger? For Linux? Are you crazy?
A: No, I certainly am not. Under certain circumstances, even the most fragmentation-resistant filesystems get fragmented. Don't believe me? Look around with defrag. Whether or not filesystem performance is affected can be debatable at times, though I personally have to say that when a 300MB torrent is split into 5000 fragments, read speed is drastically affected.

Q: What filesystems is it compatible with?
A: Any filesystem that Linux can write to. The tool is pretty filesystem agnostic, but does require that filefrags be able to understand the layout of files.

Q: Is it safe to use?
A: Defrag works great in the author's extensive testing with all kinds of files. However, I cannot be certain that it does not damage your setup, so use with caution like any other fragmentation tool. As long as you use a journaling filesystem, the process is atomic. Before defragging a file, we make sure that it is not open for write access. Also, before doing the in-place replacement at the end of a defrag, we make sure again that the file has not changed. These are the same precautions that the tried-and-true xfs_fsr XFS defragger uses.

Q: Is it safe to interrupt?
A: Yes, defrag will safely clean up after itself. In the case of abrupt termination (SIGKILL, power off, etc), fragtools will leave behind ".defrag" temporary folders on the filesystem. They are owned by root with a mode of 000, and can be easily located and cleaned up using "find".

Q: Does it resume where it left off after an interrupt?
A: No. It doesn't. It sounds cool though.

Q: Is it effective?
A: Depends on the particular filesystem it is being used on. The defragmentation algorithm either fully defragments a file on the first try, get progressively better in subsequent passes, or is unable to make any improvement for infinite numbers of passes. Usually, if the file is not defragmented by the 10th pass, it's a lost cause. But in general, you will see improvements on fragmented filesystems. You will not see great improvements if you obsessive-compulsively run the defragger on the same set of files. Get a life.

Q: How many passes should I run?
A: Generally, anything from 5-10 passes is good. If it's not defragmented by then, chances are that your filesystem does not have enough contiguous free space to defragment the file. Go by what you feel is good after running the 5-10 passes.

Q: I run XFS. Should I use this, or xfs_fsr?
A: If you are interested in defragmenting, use xfs_fsr. It is faster by orders of magnitude, not to mention that it is production-tested. If you would like to get fragmentation statistics, defrag is the perfect tool to get that.

Q: If you think this is so great, why hasn't anyone else written a defragmenter for Linux?
A: Others indeed have. A user at forums.gentoo.org wrote a perl fragmentation checker, and Con Kolivas wrote a bash script defragger. Fragtool was inspired by both of these efforts, and aims to intelligently combine the two to perform the task more intelligently (i.e. do not try defragmenting defragmented files, do not make fragmentation worse than before, etc).

Переконвертування тегів mp3 з cp1251 в UTF-8

find . -name "*.mp3" -print0 | xargs -0 mid3iconv -e CP1251 -d > ~/convert.log

середу, 19 березня 2008 р.

Російсько-українська польска

Перли від російсько- і україно- мовних при перекладі на польську (з вчорашньої розмови в краківському Пясті):
То що хотілося сказати - як прозвучало по "польськи" - що значить по польськи

Зажечь свет - Zarzygać świece - Заригати свічки



Історія: російськомовний пацан в Польщі пішов брати ДВД в прокаті. Взяв, прийшов до касирки, і питає: "А на ілє вистарчи тего ДВД? На єднов чи на двє суткі?"
Нічого ніби такого, правда? Але sutki по польськи це соски на грудях!

Знайому польку в Києві попросили купити "зажигалку". Пише мені СМС: "Zarzygałka- co to kurwa jest?". (Zarzygałka = українське "заригалка").

Моя дружина сиділа в мене на парі. Йшла мова про потрійні інтеграли. Бачу, очі в неї робляться круглі-круглі. Після пари питає в мене "Слухай, а що то ви за якісь целки говорили, та ще й потрійні?" (Całka = інтеграл по польськи).

Від колєги: "Мене завжди перло від їхнього терміну prostopadło (простопадло)".

Далі буде, ще згадаю подібні перли.

понеділок, 17 березня 2008 р.

Вебкамера Logitech QuickCam Go і Ubuntu

Щось сталося з моєю старою камерою, зелений світлячок на ній блимає, однак камера мертва як під віндозою, так і лінуксом. Це спонукало мене купити в MediaMarkt черговий дешевий шедевр - Logitech QuickCam Go. Але Logitech має добру підтримку в лінуксі, і камера без проблем запрацювала відразу, розпізналася як ID 046d:092f Logitech, Inc. QuickCam express Plus, пристрій /dev/video0 створився автоматом, а camorama без проблем зняла зображення.

неділю, 16 березня 2008 р.

Myheritage українською

Приємна новина - My heritage випустила версію українською і ще кількома мовами. Це супер, бо кількість українських користувачів цього генеалогічного сервісу зростає.
Прикро, що мої спроби запуститу версії Myheritage під wine закінчувалися невдачею. Кілька днів тому читав новину, що під новою тестовою версією wine запустили Adobe Photoshop CS3. Як так і далі піде, то можливо і вдасться це зробити, а не бавитися віртуальними машинами.

Державні архіви в Польщі

Нещодавно наткнувся на сторінку державних архівів в Польщі. Цікаво, що в принципі за помірну плату вони дають можливість пошпортатися в документах (тільки щоб документи були в нормальному стані). Є можливість попрохати в архіві зробити фотокопії, ксерокси документів, так і скористатися своїм знаряддям. Щоб тупо не їздити від архіву до архіву, а більш науково підійти до пошуку, є можливість пошукати в базі PRADZIAD, де треба задати назву місцевості, в якій була парафія, або відповідник нашого відділу реєстрацій шлюбів (перше поле), друге поле це пошук по назві ґміни. Як результат пошуку отримується інформація про архів, в якому лежать документи. Ну а потім треба їхати туди або писати листа, і просити про доступ до архіву. Добре, що на блозі Бума я зайшов цікаву інформацію про можливість перефотографовувати документи цифровою камерою. Треба буде поекспериментувати моїм американським ветераном Kodak EasyShare CX7530.

Ubuntu Hardy Heron development version і KDE4.0.2

Незважаючи на моє попереднє незадоволення четвертим КДЕ, цього разу я приємно був здивованим. В другому паку багато попідправляли, повідшліфовували і нарешті я зміг потішитися середовищем КДЕ, до якого я вже трохи відвик після 2-х місячного використання Гнома. Загальне враження навіть дуже позитивне, мені здається, що оболонка стала менш ресурсозатратною (3.5 КДЕ на моїй тестовій машині рухався, але пригальмовував). Висновок для себе: напевно перейду знову до КДЕ в Hardy Heron final.

середу, 5 березня 2008 р.

Jezik Połski

Маразми живуть. Недавно рився в книжках і знайшов шедевр, про який вже колись писав тут. Захотілося ще раз порадувати око :-)

понеділок, 3 березня 2008 р.

Що таке Атсит

Що таке атсит? Я довго думав, а коли мені сказали, довго реготав. Розкажу історію, як це було. Ми з компанією, я дружина і наші знайомі, Тарас і Марія (змінив імена про всяк випадок) поїхали кілька років тому на озера в Тростянці коло львівського Миколаєва на вихідні. Там для нас був зарезервований мангал, накрита альтанка з столом та лавками, і ми там провели чудесні 3 дні вихідних. Так от, Марія розповіла одну історію, про атсит. Було так. Приїхала вона до мами в село, і щось там з мамою порпалися на городі. Прийшов її вуйко, вже старша людина, і дуже вже йому хотілося поговорити. От він і почав: "Слухай, Марія, ти от англійську філологію закінчила, а от можу сперечатися, що не будеш знати як п:%?*ц по англійськи". Вуйко перед тим кілька років був в Америці, заробив і вернувся, то ж ніби щось по англійськи міг зліпити. Марія довго думала, але ж не хотілося здаватися. Вернулася вона до Львова, перепитала знайомих, пошукала в інтернеті, але результат був нульовий. На наступний тиждень знову поїхала в село, і знову вуйко підійшов. Марія і каже, що не знає. А вуйко на те: "Дуже просто - атсит". Марія довго відходила, і вже по дорозі додому почала доганяти, в чому справа. З розповідей вуйка вона знала, що працював він на якійсь будові. Ну і американець-прораб, як кричав на робітників, закінчував свою тираду звичним "That's it!". Ну а наші ж мову не знають, от і утворилося "атсит", який наші нелегали і переклали як п№%;ц :-)

Це не тільки цей перл, мене один наш нелегал в Америці переконував, що має бути правильно "ароно", і що я неправильно вимовляю "I don't know" :-)

Google Analytics