суботу, 24 травня 2008 р.

Мої нотатки щодо пришвидшення роботи Убунту та Гнома

Буду поступово доповнювати (тіпс і мій коммент відносно ефекту на десктопі P4 1800 Мгц):
  1. Перейти на reiserfs, яка, як кажуть, є швидша за ext3 і добра, коли є багато малих файлів, тому її рекомендують використовувати для рут-розділу. -- Особливого пришвидшення не відчув, міряв швидкість hdparm -tT /dev/sdXX.
  2. Монтувати /tmp як tmpfs (рядок в /etc/fstab: tmpfs /tmp tmpfs rw ). Використовує швидшу пам'ять RAM замість твердого диску для тимчасових файлів. -- Не знаю, чи щось дало.
  3. У /etc/fstab поставити опції монтування для ext3: noatime; для reiserfs: notail,noatime. -- кажуть що це найшвидші опції...
  4. Поміняти Nautilus на PCMan (інстальнувши його перед тим), а саме: у файлі /usr/share/applications/nautilus-computer.desktop поміняти стрічку з Exec на Exec=pcmanfm / , у файлі /usr/share/applications/nautilus-home.desktop поміняти стрічку з Exec на Exec=pcmanfm , у файлі /usr/share/applications/nautilus-folder-handler.desktop поміняти стрічку з Exec на Exec=pcmanfm %U. -- Оце серйозно допомогло, Наутілус серйозно гальмував систему.
  5. Забрати затримку в відкривання меню в Гном: створити в домашній директорії, якщо його нема, файл .gtkrc-2.0, і в ньому вписати gtk-menu-popup-delay = 0. -- Дало пришвидшення відкривання меню Гнома.
  6. Зменшити використання ресурсів при пересуванні вікон командою (міняє опції конфігурації Metacity в Гном): gconftool-2 --type bool --set /apps/metacity/general/reduced_resources true. -- Ця опція теж позитивно вплинула.
  7. В файлі /etc/init.d/rc поміняти CONCURRENCY=none на CONCURRENCY=shell. -- Кажуть, що дає серйозне підвищення продуктивності системи для дво і більше ядерних компів.
  8. Поміняти або, якщо нема, то вставити в файлі /etc/sysctl.conf стрічку vm.swappiness=0 або vm.swappiness=10. Це міняє дефолтове значення 60 в Убунту. -- Не знаю, чи то щось дало.
  9. Інсталювати preload: sudo apt-get install preload. Слідкує за аплікаціями, які запускає користувач, і при наступному їх старті полегшує запускання. -- Напевно щось дало
  10. Додати назву машини в /etc/hosts:
    127.0.0.1 localhost
    127.0.1.1 назва_машини
    на
    127.0.0.1 localhost назва_машини
    127.0.1.1 назва_машини
    -- Можливо і дає пришвидшення аплікацій, пов'язаних з мережею.
  11. Зменшити кількість відкритих консолей: перейменувати файли tty3, tty4, tty4, tty6 в /etc/event.d/ або в тих файлах закоментувати стрічки, що починаються з start on runlevel. Таким чином, залишиться два термінали tty1 і tty2, що цілком достатньо. -- Ну ця опція в будь-якому випадку дає зменшення затратності системи.
  12. Змінити в /etc/X11/xorg.conf опцію Defaultdepth 24 на Defaultdepth 16. -- При моїй 64 меговій відеокарті Nvidia GeForce2 MX/MX 400 це серйозно покращило продуктивність.
  13. Забрати ipv6. Не знаю який кращий, а може і обидва добрі. Перший: прописати blacklist ipv6 в файлі /etc/modprobe.d/blacklist. Другий: в файлі /etc/modprobe/alias закоментувати стрічку alias net-pf-10 ipv6 і додати стрічки
    alias net-pf-10 ipv6 off
    alias net-pf-10 off
    alias ipv6 off
  14. sudo cpufreq-selector -g performance - перевести процесор в режим видайності.


Посилання:
http://wiki.archlinux.org/index.php/Gnome_Tips
http://www.neowin.net/forum/index.php?showtopic=584156
http://sidux.com/PNphpBB2-viewtopic-t-3484-start-0.html
http://ubuntusoftware.info/Howto_tweak_ubuntu_ultimate.html
How_to_setup_Hardy_for_speed

7 коментарів:

Анонім сказав...

пробував лише №10 — подіяло, gnome-terminal і деякі інші gtk-проги стали швидше вантажитись. У мене найбільша проблема — довго чекати від часу введення пароля до часу завантаження всього.

Unknown сказав...

З приводу №7 можу відкоментувати наступним чином. Такого роду налаштування має сенс тільки у випадку, якщо комп'ютер обладнаний двоядерним процесором з підтримкою технології "hyperthreading"
У випадках інших процесорів краще залишати опцію за замовчуванням, т.б. CONCURRENCY=none

Unknown сказав...

Дуже цікава порада у №3. Зміст даної поради полягає у відмові від оновлення часу доступу до файлів системи ("update of access time for files"). Ще можливо спробувати використовувати для журналів Journal Data Writeback замість стандартного Journal Data Ordered. Робота прискориться, але у випадку "crash" можливо, що у файлах з'являться застарілі дані.

Unknown сказав...

Щодо поради №1 можна сказати тільки одне - за пришвидчення роботи доведеться розраховуватися безпекою. Загальновідомим фактом є те, що файлова система reiserfs є менш безпечною, аніж ext3. Крім того, варто дочекатися появи файлової системи ext4, яка, як це анонсують розробники, буде більш швидкою та безпечною, аніж ext3 та reiserfs разом узяті.

Unknown сказав...

Також можна відмовитися від протоколу IPv6 (у 99% випадків даний протокол не використовується - не прижився). Відкриваємо у редакторі /etc/modprobe.d/aliases, знаходимо рядок alias net-pf-10 ipv6 и замінюємо вказаний рядок на:
alias net-pf-10 off
alias ipv6 off

Yarema сказав...

А, за ipv6 я забув. Я його відключив простіше, прописавши blacklist ipv6 в /etc/modprobe.d/blacklist

Unknown сказав...

А ще непагано утримувати систему "чистою" без сміття. Для цього можна скористатися пакетами localpurge (для видалення непотрібних локалізацій на зразок підтримки зулуської мови :-)) та deborphan для видалення непотрібних пакетів.

Google Analytics