пʼятницю, 29 серпня 2014 р.

Урочище "Бандерівські скелі"

Цікаво деколи переглядати в Wikimapia територію навколо. Так, шукаючи шанці Першої світової коло районного Миколаєва, я наткнувся в навколишньому лісі на об’єкт, позначений як Урочище "Бандерівські скелі" (інша назва - урочище Теребеже.
Назва, до речі, кельтського походження:
Як сказано, особливе місце серед них посідає основа Т(е)реб-: Теребежі (2), Трибухи, Теребухів, Tpибухівка, Трибчине, Требухівці, Требіжі – Трубіж (*к ® u) тощо. Вже сам виявлений факт такої концентрації назв від цієї основи саме на витоках річок виключає випадковість і потребує наукового осмислення. В цій основі відображений прадавній корінь іє. *treb- “житло, домівка” (dwelling), широко представлений у таких досі вживаних у кельтському світі словах, як кімр. tref “місто”, первинно – homestead, тобто “садиба; будинок з ділянкою і службами”5. Кімр. tref, tre відповідають скорн. tre, новокорн. trea, дбрет. treb, глоса tribus, брет. treff “частина парафії”, новобрет. tre(v), галльс. (A)treb(ates) назва племені; ? пор. лат. trabs – кімр. trawst “трям, балка, брус, перекладина”, лит. trobf “будинок”, данг. юorp “ферма, село” (> анг. thorp в ойконімах) (пор. також нід. dorp, нім. Dorf. - К. Т.) (GPC, 3572). Про велику давність кімрського слова говорять кільканадцять його значень: "місто, центр міста; домівка, житло, будинок (і навколишня земля), садиба, ферма, група будинків квартал, сільце, у давніх кімрських законах - підрозділ maenol = maenor, тобто обійстя, манору; нарешті, значення "плем'я" (GPC, 3572-3573). З іншого боку, це слово tref у кімрській мові дуже продуктивне: cartref "домівка" (‹ cвr "родич" від caru "любити"); pentref "село" (‹ pen "голова, початок"); hentref "зимівник у долині" (‹ hen "старий"); maestref "передмістя" (‹ maes "поле"); trefdaeth "спадщина" (‹ tad "тато, батько") тощо).
Стало цікаво, Миколаївський район взагалі покритий пралісами з різноманітними скелями і печерами, в роки Першої світової австрійці набудували всяких укріплень, а після Другої світової тут був сильний повстанський рух. Недовго думаючи, вирішив останній день в Новому Роздолі відмітити поїздкою в це урочище. Поїхав, щоправда, не зовсім адекватною дорогою, з Нового Роздолу підпільною дорогою на Дуброву, а з Дуброви вздовж лісу. Десь там треба було звернути вліво, я попхався через ліс, звіряючи координати по wikimapia’вській програмі на телефоні, і таки втрафив. Звичайно, простіше туди заїжджати зі сторони львівської траси, вздовж ставків в Тростянці до футбольного поля і зразу вправо в ліс до урочища. Хочу сказати, що там є де полазити. Стежка вилася по дну урочища, з одного боку ліс, а з другого скелі:
Скелі помережані дірками, можливо, це природні утворення.

Нарешті дійшов я до цілі. Пам’ятний хрест, встановлений на місці загибелі патріотів:
Збільшена табличка:
Трішки далі вверх веде стежка до видовбаної в скелі печери. Печера досить височенько, але до неї зроблена металева драбина:

Біля драбини ще одна пам’ятна табличка:
Печера, вочевидь, служила якомусь монаху - видовбані ніші в стінах свідчать про це.

Якась яма, видовбана в долівці і накрита металевими решітками:
Ще одна фота скель, і я покотив до хати:


Немає коментарів:

Google Analytics