вівторок, 15 листопада 2016 р.

Проект роверового лічильника на базі смартфону Sony Experia X8. Частина 1.

Чесно, ціна Garmin'ів зашкалює, навіть тих нижчих версій. Дивився я теж в сторону Mio Cyclo 505 HC, але це теж недешевий варіант, а до того є ще обмеження по картах. Mio випускається з комплектацією двох регіонів - Сходу і Заходу. Маючи карти Східної Європи не поставиш додатково карти Західної, і навпаки. Ну і ще до того не вдасться додаткові карти додати, бо малий об'єм пам'яті, а слота на SD-карту немає.

Що б я хотів від лічильника? Мені потрібно: навігацію час від часу, запис треку, запис даних з сенсорів, можливість їхати по наперед визначеній трасі, мати дані маршруту і сенсору на екрані. Прочитавши список ще раз, ловиш себе на думці, що, в принципі, це все можна мати і на звичайному смартфоні. GPS є у всіх, сенсори можна підключити до смарта за допомогою Bluetooth 4.0 або Ant+. Ці два альтернативні протоколи жеруть дуже мало енергії, тож задача спрощується. Лишається ще питання софту, але це теж не проблема - OruxMaps прекрасно справляється з цим усім. Карт для нього є купа в інтернеті, але можна створити теж свої за допомогою Mobile Atlas Creator, є навіть версія для Linux. OruxMaps також працює з сенсорами, має приязний простий інтерфейс, конвертує треки в формат gpx, які можна потім вивантажити до будь-яких популярних роверових порталів типу моєї улюбленої Strava чи взагалі неулюбленого Endomondo. Врешті решт, всі треки можна синхронізувати за допомогою Tapiriik. Підсумовуючи, не обов'язково викидати купу грошей на популярні ґаджети, стане і звичайного смарта з підтримкою сенсорів.
В зв'язку з усім викладеним вище появилася ідея реалізувати бюджетний варіант лічильника на дешевому смартфоні. Вибір впав на Sony Xperia X8. Чому? По перше, дешевизна (можна купити за ціну біля 10-15 євро), по друге, розміри екрану співмірні з містком керівниці, по третє, змінна дешева батарея, по четверте, обслуга протоколу Ant+ (дивно, але в старих моделях Sony Xperia чи не вперше був цей протокол реалізований ще до того часу, як він став мега-популярний). Звичайно, є вади, наприклад водопроникність (але згрубша, хто їздить в дощ? А якщо і почнеться дощ, то лічильник-телефон можна сховати до кишені), акумулятор тримає в кращому випадку 6-7 годин безперервної роботи з включеним екраном (але середнє тренування триває біля 5-6 годин, і можна мати запасну батарею або power-bank, в кінці кінців).
Коротше, отак собі подумавши, почитавши блоги, міркування інших людей на форумах, вирішив, що варто ідею втілити в життя. Для цього було закуплено:

1. Телефон за 10 евро
2. Запасну батарею за 3 євро
3. Запасну задню кришку для кріплення на другий ровер 1 євро
4. Пульсометр з відомого китайського порталу за 17$ (ще в дорозі)
5. Сенсор каденсу і швидкості з того самого порталу за 13$ (ще в дорозі)

Разом десь біля 50$ все разом. Кріпитися має тако: кришку причіплю до містка, вона буде незйомна на кожному ровері, тільки лічильник-телефон буду знімати і переставляти з ровера на ровер. Ще б щось придумати з водонепроникністю...

Частина 2
Частина 3
Частина 4

3 коментарі:

noddeat сказав...

Мені шось Orux Maps не пішов, користуюсь GPSies. Він, правда, більше для ходіння (підраховує сумарний профіль набору висоти тощо).

Sashyk сказав...

Мушу зазначити, що я випав в осад від факту наявності ANT+ в смартфоні, аж ніяк не очікував.
Хоча, якщо відкинути питання саме мап, то дивився би в бік монохромного Garmin Edge 200 - він "застарілий", але за 60-70 ойро знайти можна. Якщо ж говорити про мапи в плані навігації (turn-by-turn directions) - то то вже інша пара кальош...

Yarema сказав...

Ну так, можна і Garmin Edge 200 знайти, але до нього ще сенсори, вийде поза 50 євро, а мета була вкластися в 50. До речі, я сам був дуже здивований Ant+ в таких старих телефонах, але то і на плюс - вони вже вийшли з вжитку, але необхідний функціонал мають, то чому б не скористатися з нього?

Google Analytics