пʼятницю, 15 січня 2016 р.

Raspberry Pi 2 як мінімалістичний десктоп? Частина 2.

Перша частина знаходиться тут.

Опишу тепер досвід в конфігурації і використання Малинки.



Основна конфігурація ядра для Малинки міститься у файлі /boot/config.txt. Всі параметри добре документовані і їх опис можна знайти тут.

Флешки можна спокійно підключати, не змінюючи нічого у системі. Однак, для підключення зовнішнього твердого диску USB, виявилося, що напруги у гнізді бракує. Стандартна напруга є 600 мА, а потрібно як мінімум у два рази більшу. Для того додаємо (або відкоментовуємо, у кого є ці рядки у конфігураційному файлі):
# uncomment to increase maximum usb current from 600 mA to 1200 mA
max_usb_current=1
Якщо ж 120 мА замало, то, на жаль, треба буде думати, де взяти зовнішнє живлення для зовнішнього твердого диску. Взагалі, для Малинки потрібно брати як мінімум зарядний пристрій на 2А. Пристрої з меншим струмом зарядки, типу для телефона чи планшета, не буде вистарчати, що буде проявлятися в подьоргуванні зображення або гальм під час роботи з "важкими" програмами.

Замість виходу HDMI можна використовувати вихід 3.5мм. Однак може бути проблема з некомпатибільністю кабелів, з якою я стикнувся. Нижче наведена розпайка гнізда 3.5 мм, і перед підключенням кабеля бажано перевірити тестером контакти
Мій телевізор показував асинхронізоване моргаюче зображення. Зрозуміло, що щось не так з розпайкою. У моєму випадку треба було поміняти землю і відео, оскільки так був спаяний кабель. Тож я просто акуратно зробив надріз опльотки, витягнув пучок різнокольорових дротів, засунув в кожен голку і продзвонив, яким виходам вони відповідають. Потім просто підпаяв в правильному порядку, засунув назад в опльотку кабеля і замотав ізоляційною стрічкою. Після підключення кабеля до Малинки і телевізора появилося нормальне аналогове зображення. Звісно, роздільна здатність не HD, але і так добре :-)

Малинку можна розігнати. Робиться це досить просто, відкоментовуючи відповідні стрічки у файлі конфігурації. Є кілька режимів розгонки:

##None
#arm_freq=700
#core_freq=250
#sdram_freq=400
#over_voltage=0

##Modest
#arm_freq=800
#core_freq=300
#sdram_freq=400
#over_voltage=0

##Medium
#arm_freq=900
#core_freq=333
#sdram_freq=450
#over_voltage=2

##High
#arm_freq=950
#core_freq=450
#sdram_freq=450
#over_voltage=6

##Turbo
#arm_freq=1000
#core_freq=500
#sdram_freq=500
#over_voltage=6


Останній режим не рекомендовано використовувати, але я ризикнув. Машинка працювала годину, був запущений Kodi, який програвав в той час якийсь файл 1800i, а тим часом був запущений скрипт - перевірку на стабільність системи http://pastebin.com/KJFRyyGU. Нічого страшного не сталося, але сильно нагрілися радіатори, які я почепив на процесор і графіку. Таки добре, що я взяв комплект з радіаторами.

Для розкодування mpeg2 і vc-1 потрібно заглянути на сторінку з ліцензіями і при бажанні купити їх. Інструкції, як це зробити, містяться на цій же ж сторінці. В принципі, це не великий видаток, і тим підтримав виробника цього чудового пристрою.

Проблема, яку так і не вирішив, і на разі немає вирішення, це запізнення зображення при програванні HD-потоків в через Kodi. В мене медіа-центр працює на базі vdr та kodi через xvdr плагін. Плагін дозволяє передати потік, який генерує vdr з супутникового сигналу, безпосередньо на kodi. При цьому відбувається зміщення звуку десь на 200 мс. Проблема ця відома, на разі ще не вирішена, і не залежить від плагіна, який використовується, чи це xvdr чи vnsi.

На даний момент немає повної підтримки апаратного прискорення для Raspberry Pi. Як варіант використовується Kodi разом omxplayer'ом. Надіюся, що з версії 4.5 ядра підтримка апаратного прискорення в драйвері для Raspberry Pi таки буде закінчена.

Для тих, хто робить якісь обчислення, від 2013 року Wolfram Mathematica є безплатний на всіх пристроях Raspberry Pi.

В загальному, використовуючи Raspberry Pi в якості звичайного компа-десктопа для своїх задач, можу сказати, що машинка себе гарно себе показала. Малинка в мене вкладена в корпус і прикручена ззаду монітора. До неї підключені миша, клавіатура, usb-wifi і USB подовжувач-розгалужувач на всяку периферію. Ігри я не граю, обробкою відео я не займаюся, а для моїх задач і мінімалістичний комп, який не займає багато місця, просто знахідка.

2 коментарі:

tivasyk сказав...

а що пан робить на такому «мінімалістичному десктопі»? ну, крім отого всього відео. веб-оглядач, пошта і фейсбуки?

Yarema сказав...

Latex, деякі обчислення на C# або на пакунках символьної алгебри типу Maxima, Wolfram Mathematica, часом Libreoffice і обробка відео. Ну і ото назване вище. Крім фейсбука.

Google Analytics