суботу, 6 лютого 2016 р.

Xanten (Ксантен), Німеччина 2015

Минув рік від цієї поїздки в лютому 2015 року. Про Ксантен дізналися випадково від мого брата, який наполягав на відвіданні цієї місцини. І недарма. Провели ми там цілий день, находилися так, що ноги відпадали, але вражень було багато і це вартувало цього.

Xanten - це таке містечко в  Німеччині на захід від міста Wesel. Особливо містечко нічим би не вирізнялося, враховуючи, що під час Другої Світової воно було зруйноване на 70%, якби не знайдені на його території залишки римської колонії. В 15 році перед нашою ерою там був римський табір, який пізніше розрісся в цілу колонію Ulpia Traiana, яка проіснувала від 105 року нашої ери аж до IV століття.  До сих пір збереглися залишки оборонних мурів і брама. Звичайно, що матеріал мурів місцеві мешканці активно використовували для свої потреб, зокрема з нього був побудований костел в Ксантені. Вже ближче до нашого часу залишки законсервували і почали відновлювати первісний вигляд міста. Звичайно, що не всі будівлі, але найбільші з них, а також мур навколо, амфітеатр і міські брами. Виглядає цей Археологічний парк Ксантен грандіозно, займає площу під відкритим небом понад 2000 м.кв., і його однозначно треба хоч раз відвідати.
Колонія оточена муром, ввійти в музей можна через брами, заплативши за вхід.
Тут я зробив фотографію макету відреставрованого міста:
Походивши хвилин 5, ми зрозуміли, що від огляду такої здорової території наше 2.5 річне дитя загнеться, але вихід знайшовся - візочок, який можна було позичити у адміністрації. Він нам дуже вберіг сил і нервів. На нього зразу були закинуті всі наші речі, Оріяна зручно вмостилася серед тих всіх бебихів і тільки кілька разів вилізала з нього, щоб на щось подивитися. Візок тягнули всі по черзі, а що нас було п'ятеро, то не сильно змучилися.




Родзинкою Ксантена є, безумовно, амфітеатр. Відреставрований, по ньому можна ходити, бігати, роздивлятися околицю, просто відпочити:

Що порадувало, так то наявність на території великого дитячого майданчика для малих діток і кілька атракціонів для старших дітей. Ми мали з собою канапки, але явно не розрахували і добре, що на території є кілька ресторанчиків, де можна було перекусити.




Місто було розбито на квадрати-квартали, розділені вулицями. Це все було відкрито, на місці кварталів росте травичка, а вулиці засипані щебенем і по них можна ходити.


Відпочиваємо

На деякі брами можна залізти досить такими крутими сходами, але там гарний краєвид, тож ми дружно туди поперлися, причому дитя наше було поперед нас:
На території кожну пам'ятку описано в інформаційних таблицях, що дуже спрощує екскурсію без екскурсовода:
Оріяна бігає по мурах:

Територія гарно задбана, зранку ще багато людей не було і можна було поробити фоти без людей:
Вигляд на амфітеатр з міського муру. Збоку макет велетенської пращі.


В галереях амфітеатру в нішах влаштовано покази для дітей, різні сценки та відео на вмонтованих екранах:









Приблизно посередині головної вулиці стояв будинок, в якому, як виявилося, було купа цікавих атракцій для дітей - ігри! Стародавніми іграми на столах з описами і правилами була заставлена велика кімната, де маленькі і великі відвідувачі з задоволенням пробували грати:
Ця штука мене страшенно зацікавила, це залишки оригінального акведуку. Стародавні римляни були піонерами різних технічних рішень, і це одне з них:
Табличка з описом:
А це піч, в якій влітку, коли великий наплив туристів, випікають смачні булочки і хліб:




Цей макет показує, які будинки колонії було відреставровані. Вони позначені червоним кольором:
В цьому шатрі міститься ремонтна майстерня, де на той час, лютий 2015, почали реставрувати римський корабель. На фотографії видно початок роботи, зроблене днище.
Ще на території парку міститься великий музей стародавньої історії, побудований на місці римських термів. Музей містить дуже цікаву колекцію речей, знайдених під час розкопок. З будівлі музею можна перейти на територію термів, над якою побудовані підмостки для огляду залишків басейнів. На жаль, батареї у нас сіли, і ніяких фоток не вдалося зробити.

1 коментар:

Tolik from Kyiv сказав...

Цікаво. Типу нашого Херсонесу чи Ольвії. Але, видно, суто автентичного мало. Реконструкції якісь.

Google Analytics